Dobrovoljno davanje krvi

Nacionalne službe za transfuziju krvi su bitni delovi zdravstvenog sistema svake zemlje. Davanje krvi se generalno može klasifikovati u tri kategorije: dobrovoljno, namensko i uz naknadu. Stalno, samostalno i dobrovoljno angažovanje davaoca krvi neophodno je kako bi se obezbedile dovoljne količine krvi i krvnih derivata za svakodnevne potrebe bolnica. Problem nedovoljne količine krvi je poprimio svetske razmere jer je zabeležen negativan trend broja prikupljenih jedinica krvi u gotovo svim zemljama sveta.

Davalaštvo se u našoj zemlji zasniva na etičkim principima humanosti, solidarnosti, dobrovoljnosti, besplatnosti i anonimnostišto su i preporuke Svetske zdravstvene organizacije. Veoma je bitno da se ovim principima doda još jedan princip, princip stalnosti koji ukazuje na značaj kontinuiranih davalaca krvi. Da ne bi dolazilo do deficita krvi u Srbiji, neophodno je da 4% populacije daje krv na godišnjem  nivou.

Dobrovoljni davalac može da bude svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 - 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kod koje bi se ta krv primenila.

11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.