Duvanski dim

 

U dimu cigarete nije pronađena nijedna korisna komponenta, ali je za sada potvrđeno prisustvo više od 4.000 štetnih od kojih su 43 kancerogene. Najpoznatija od njih - nikotin, odgovorna je za stvaranje zavisnosti kod pušača. Ostali sastojci (ugljen monoksid, policiklični aromatični ugljovodonici, acetaldehid, benzen, akrolein, pesticidi, kadmijum, hrom, olovo i drugi) deluju veoma štetno na organizam kao iritansi, toksini, karcinogeni i mutageni.

Duvanski dim pušača u zatvorenoj prostoriji truje i nepušača. Jedna cigareta popušena u prostoriji sa slabom ventilacijom stvara veću koncentraciju toksičnih materija u vazduhu nego što je ona na ulicama grada koja nastane kao posledica izduvnih gasova vozila. Kod nepušača izloženih duvanskom dimu ili tzv. “pasivnom pušenju”, utvrđen je porast nivoa ugljen monoksida u krvi, nadražaj nosa i oka, psihomotorne promene kao što su smanjenje pažnje, sposobnosti kretanja, itd. Rizik od umiranja zbog koronarnih bolesti je 25%, a rizik od obolevanja od raka bronha i pluća je 30 - 35% veći kod nepušača koji su izloženi duvanskom dimu, nego kod nepušača koji nisu izloženi duvanskom dimu.

Deca su, na žalost, vrlo često izložena štetnom dejstvu duvanskog dima od najmanjih nogu uz roditelje pušače. Pasivno pušenje kod odojčadi i male dece dovodi do pojave bronhitisa, upale pluća, astme i  drugih bolesti respiratornog sistema i smanjene plućne funkcije, akutne i hronične upale srednjeg uha. Sindrom iznenadne smrti odojčadi je takođe češći kod odojočadi izloženih duvanskom dimu.

Duvan je direktno odgovoran za 28 oboljenja. Po broju moždanih i srčanih udara uzrokovanim duvanom, Srbija je druga u svetu, odmah iza Rusije. U Srbiji se svake godine  dijagnostifikuje oko 4.300 novoobolelih od raka pluća, čije izlečenje nije izvesno. Smatra se da je pušenje odgovorno za 85 do 90% umrlih od raka pluća, a rizik od obolevanja zavisi od dužine pušačkog staža i broja popušenih cigareta.

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.