12. Farmakoterapijski pristup: „Migrene – Više od glavobolje“ (PSANS)

Posle dentalnog karijesa i tenzionog tipa glavovolja, migrena predstavlja treće najučestalije oboljenje s kojim se bori oko 14,7% svetske populacije. Postoji više vrsta migrena. One su češće od dijabetesa, epilepsije i astme zajedno i vodeći uzrok invaliditeta među neurološkim oboljenjima. Pored pulsirajućeg bola u glavi, mogu biti praćene mučninom, povraćanjem i osetljivošću na jako svetlo i zvuk. Većina ljudi ne shvata njihovu ozbiljnost i posledice koje ostavljaju, te čak u 50% slučajeva ne dolazi do njihovog dijagnostikovanja i lečenja. Pacijenti koji boluju od migrena susreću se sa velikim novčanim gubicima kako zbog korišćenja medicinskih usluga, tako i zbog čestog izostajanja sa posla. Takođe, oni uglavnom ne dobijaju dovoljno podrške i kvalitetnu negu.

Da bismo našim studentima, budućim lekarima i farmaceutima koji će se sutra u svakodnevnom radu susretati sa ovom problematikom, podigli svest o Migrenama, omogućili smo da što veći broj studenata bude informisan na ovu temu.

Stoga drage kolege,

Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada - PSANS (Pharmacetuical Students’ Association of Novi Sad), će 16. marta u 12 časova u amfiteatru A1 Medicinskog fakulteta u Novom Sadu organizovati 12. Farmakoterapijski pristup pod nazivom „Migrene – Više od glavobolje“, u saradnji sa Evropskom asocijacijom studenata medicine – EMSA sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.


Projekat obuhvata predavanja stručnjaka na zadatu temu, kao i diskusiju studenata sa predavačima, nakon čega sledi radionica u kojoj će studenti imati priliku da pokažu svoje veštine i unaprede saradnju sa budućim kolegama.


Program:

12:00 – 12:15 Uvodna reč


12:15 – 12:45 Glavobolja kao simptom i bolest – prof. dr Svetlana Simić, specijalista neurologije


12:45 – 13:15 Lekovi u lečenju migrena – asistent Ana Tomas Petrović

13:15 – 13:30 Kafe pauza

13:30 – 14:00 Farmakoterapijski pristup u lečenju akutnog napada migrene – mag.farm. Tamara Čarapić

 

14:00 - 14:10 Priprema za radionicu


14:10 – 15:10 Radionica


Na radionici mogu da učestvuju oni studenti medicine i farmacije koji su odslušali farmakologiju i prisustvovali edukativnom delu projekta. Maksimalan broj učesnika radionice je 20. Studenti će biti podeljeni u 5 grupa po 4 studenta (2 studenta medicine i 2 studenta farmacije).

Prijave za prisustvo na predavanju i za učešće na radionici su OBAVEZNE kako biste obezbedili propratni materijal. U formularu ćete imati opciju da izaberete da li želite da prisustvujete samo predavanju, ili i predavanju i radionici.

https://goo.gl/forms/cJpQtWBiPEHfcUBo2 

Formular možete popuniti do 14. marta do 21h.

Takođe, ukoliko želite da postavite anonimno pitanje na koje će predavači odgovoriti nakon izlaganja, to možete uraditi ovde:

https://goo.gl/forms/Uz7fJ8MI71ioAeqK2 


Očekujemo vas!

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.