O kongresu

 
16. Nacionalni kongres studenata farmacije Srbije ove godine nosi naziv „Između gena i rođenja” i obrađivaće temu trudnoće i reproduktivnog zdravlja. Kako pre svega govorimo o najvećem skupu studenata farmacije u Srbiji, organizacioni odbor se i ove godine potrudio da vam ovu temu približi kako sa stručnog aspekta, veoma bitnog s obzirom na to da smo svi mi budući zdravstveni radnici, tako i sa stanovištva bliskom mladim odraslim osobama koje će tek uploviti u svet roditeljstva.

Trudnoća predstavlja veliku prekretnicu u životu svakog pojedinca, ali je za nju potrebno mnogo više od samo oplođene jajne ćelije. Kako od dve ćelije za samo devet meseci na ovaj svet dođe tako kompleksan višećelijski organizam i koji su to procesi kroz koje on mora da prođe na svom putu da bi se rodio su samo neke od zagonetki koje ćemo na narednom NAPSer kongresu odgonetnuti. Pored toga, kao učesnici našeg kongresa imaćete priliku i da od vrhunskih stručnjaka saznate koji su to faktori životne sredine koji mogu potencirati probleme sa sterilitetom, probleme pri razvoju ploda, kao i načine na koje genetskim skriningom možemo otkriti malformacije ploda i da li postoje načini na koje ih možemo prevenirati.

Kada bolje razmislimo, trudnoća je nešto kroz šta je svako od nas bar jednom u životu prošao i tada verovatno nismo mnogo razmišljali o tome, ali da li je zaista tako? Još jedno od pitanja za koje ćete odgovor imati priliku da otkrijete baš na NAPSer kongresu 2023. godine.

S obzirom na to da farmaceuti jesu zdravstveni radnici kojima se pacijenti mahom prvo obraćaju za pomoć, upravo mi kao budući magistri farmacije jesmo ti čija edukacija o ovoj oblasti jeste od posebnog značaja u cilju omogućavanja univerzalne i optimalne zdravstvene zaštite svakog pacijenta, dok je edukacija o ovim specifičnim stanjima od posebne važnosti.

Kroz bogat edukativni deo, gde će studenti kroz 15 predavanja održanih od strane vrhunskih stručnjaka iz svake od oblasti koju ćemo obrađivati, svaki student će imati priliku da o trudnoći nauči nešto novo, kroz detaljno obrađene celine. Kako izgleda trudnoća u 21. veku i koji teret nose imena „mama i tata”? Da li je vežbanje u trudnoći normalna stvar ili je i dalje tabu i koje sve opcije u Srbiji postoje kada je porođaj u pitanju? Šta su matične ćelije i kako se one tačno čuvaju? I da li su baš one revolucionarno oružje u lečenju neurodegenerativnih bolesti ili su ovakve tvrdnje samo preuveličavanje njihovog potencijala? Da li osobe sa epilepsijom smeju da ostanu u drugom stanju? Kako njihova terapija utiče na plod i na koji način se može prilagoditi drugom stanju?

Cilj kongresa svake godine, pored same edukacije, jeste i stručno-profesionalno usavršavanje. U sklopu 15 radionica na kojima će nam se pružiti prilika da se upoznamo kako sa vodećim kompanijama u svetu farmacije i njihovim predstavnicima, tako i sa različitim načinima komunikacije koje ćemo svakodnevno sretati kod ljudi iz svog okruženja, ali i steći nove veštine i znanja kako iz očitavanja ultrazvuka, tako i iz analize spermograma. Kroz seriju interaktivnih radionica, moći ćemo i da se upoznamo sa različitim pozicijama na kojima ćemo sutradan kao magistri farmacije imati priliku da zasijamo.

Kongres i dan danas ostaje najvažniji događaj u kalendaru svakog studenta farmacije u Srbiji, pa tako i u NAPSer-ovom srcu zauzima posebno mesto. Tradicionalna lokacija kongresa ostaje studentsko odmaralište „Ratko Mitrović" na Zlatiboru gde ćemo i ove godine okupiti studente farmacije iz cele zemlje, eminentne profesore, predavače i goste kongresa.

NAPSer, kao vrhovno telo koje predstavlja sve studente farmacije naše zemlje, teži i da svojim projektima bude ponos svih svojih članova, a to se trudimo da postignemo kvalitetnim predavačima i uvaženim gostima kongresa. Od svojih početaka, 2008. godine kada je prva tema kongresa bila „Farmaceut 21. Veka” svake naredne godine smo težili da atraktivnom i aktuelnom temom pomognemo studentima da se edukuju iz oblasti bliskih sebi na novi način ili da im pružimo prostor da o novim trendovima u farmaciji saznaju na samom kongresu.

Ponosimo se time što je naš kongres ujedno i najveće okupljanje studenata farmacije na Balkanu, kvalitetom programa koji pružamo studentima iz godine u godinu i, najvažnije, podršci koju imamo od svojih kolega kako iz industrije tako i sa fakulteta, uz pomoć koje naša motivacija ni u jednom momentu nije prigušila svoj sjaj.

Hvala vam, drage kolege, na podršci koju nam pružate iz godine u godinu i vidimo se na 16. NAPSer kongresu da zajedno otkrijemo šta se sve desi „Između gena i rođenja"!

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.