Ukratko

Nacionalni kongres studenata farmacije u organizaciji NAPSer-a najvažniji je događaj u NAPSer kalendaru. Kongres se tradicionalno održava krajem godine na Zlatiboru i okuplja oko 250 studenata farmacije iz cele zemlje.

Kontinuirana i konkretizovana saradnja studenata farmacije iz cele Srbije svima donosi privilegije i otvara nove mogućnosti učešća i sprovođenja zajedničkih projekata, u cilju razmene ideja među studentima na nacionalnom nivou, ali i stvaranja proaktivnih i kompetentnih stručnjaka koji će i u budućnosti kao diplomirani farmaceuti biti upućeni jedni na druge kroz razne vidove saradnje i unapređenja profesije, te je stoga ovakav kongres od još većeg značaja, ne samo za njegove učesnike, već i za celu farmaceutsku struku.

Osim toga što je omiljen zbog dobrog provoda i pozitivnih utisaka, Nacionalni kongres studenata farmacije se ponosi uvaženim gostima i kompetentnim predavačima. 

Godine 2008. kada je Kongres prvi put održan, tema je bila "Farmaceut 21. veka". Svake naredne godine, NAPSer timovi su se trudili da izaberu atraktivnu temu koja će studentima pomoći da sagledaju poznate teme iz novih uglova ili da nauče nešto više o novim trendovima u farmaciji. Tako su teme NAPSer kongresa bile:

2008. godine - "Farmaceut 21. veka" - Učesnici su imali priliku da, od relevantnih stručnjaka, čuju kako izgleda i šta uključuje posao farmaceuta u različitim oblastima farmacije.

2009. godine - "Lek - od formulacije do pacijenta" - Svi prisutni studenti su imali prilike da čuju sve o sudbini jednog leka, od nastanka do pacijenta.

2010. godine - (Ne)racionalna upotreba lekova - 2010. godine svi učesnici kongresa su imali priliku da se upoznaju sa važnošću pravilne upotrebe i doziranja lekova kako od strane stručnjaka tako i od strane pacijenta.

2011. godine - "Samomedikacija istina ili izazov?" - Učesnici NAPSer kongresa su te godine mogli da se upoznaju sa problematikom samomedikacije koja je opšte prisutna i gde farmaceuti kao prva i poslednja karika u sistemu zdravstvene zaštite imaju bitnu ulogu.

2012. godine - "Pacijent - slučaj ili čovek?" - 2012. godine NAPSer je stavio pacijenta u prvi plan. Ovu temu su učesnici konogresa imali prilike da sagledaju iz ugla farmaceuta u javnoj, bolničkoj apoteci, iz ugla medicinskog biohemičara i farmaceuta u državnoj instituciji.

2013. godine - "Farmaceutska delatnost - Šanse i izazovi" - Ideja ovog kongresa bila je da se studentima predstave sve prednosti i mane budućeg zanimanja. Učesnici kongresa su imali prilike da čuju o farmaciji od strane stručnjaka iz prakse. Ono što je ovaj kongres izdvojio od prethodnih je panel diskusija tokom koje su učesnici kongresa i predavači imali priliku da razmene svoja mišljenja.

2014. godine - "Farmacija budućnosti - novi pristupi starim izazovima" - Na ovom kongresu su prisutni studenti imali prilike da čuju više o novim trendovima u farmaceutskoj struci i o načinima da se farmaceutska delatnost i usluge poboljšaju i unaprede.

2015. godine - "Biljni i dijetetski preparati - informisanost, stavovi i racionalna upotreba" - Učesnici su imali prilike da čuju o celokupnom putu proizvodnje biljnih i dijetetskih preparata, o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe kao i online apoteci.

2016. godine - "Terapija kancera - izazov današnjice" - Vrsni stručnjaci iz ove oblasti govorili su o prevenciji kancera, terapijskim protokolima, biohemijskim parametrima, psihološkoj terapiji, kliničkim ispitivanjima i biotehnološkim lekovima. Kroz interaktivne radionice uspeli smo da, na jedan kreativan način, učestvujemo u promociji zdravlja, podizanju svesti o ovoj bolesti, ali i usavršili svoje veštine komunikacije.

Za sva pitanja i informacije o predstojećem kongresu kontaktirajte nas preko e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

 

 

 

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.