Radionice

Dragi učesnici,

I ove godine smo pripremili za vas brojne interaktivne i zanimljive radionice, o kojima možete pročitati nešto više u daljem tekstu. Prijava za radionice je obavezna. Bićete obavešteni o detaljima i terminu prijava putem mail-a.

 

”Aplikovanje vakcina – značaj za apotekarsku praksu”

 

Četvrtak, 21. decembar

Predavač: dr Dragana Božić

 

Aplikovanje vakcina je usluga koja se najčešće pruža u domovima zdravlja. Međutim, farmaceuti kao zdravstveni radnici osim širenja svesti o značaju vakcinacije, mogu aktivno učestvovati i u njihovom apliciranju. Stoga smo osmislili ovu radionicu tako da, nakon uvodnog dela o značaju vakcinacije i podizanja svesti stanovništva, omogućimo studentima da se sami oprobaju u aplikovanju vakcina na modelima. Video materijalima koji će pratiti radionicu, biće omogućeno i učesnicima i slušaocima da se bliže upoznaju sa pravilnom aplikacijom i intramuskularnih i subkutanih vakcina.

 

Zato, požurite sa prijavama jer je broj mesta za aktivno učešće ograničen!

 

EPSA Soft skills “Prezentacijske veštine”

 

Četvrtak, 21. decembar

Predavač: Bruno Rački

 

Sigurno ste gledajući prezentacije Stevea Jobsa pomislili “Vau, kakva prezentacija”, “Odličan je govornik”, “Želim kupiti taj Appleov proizvod” i slično. Tajna njegovih uspešnih prezentacija ne leži samo u različitim psihološkim trikovima i pomno biranim rečima, već i o tome kakav nastup ima, šta na sebi nosi, te kako se ponaša na pozornici. Prezentacijske veštine su preko potrebne kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu – iako se najčešće pomisli na puko prezentovanje ili prodaju, one podrazumevaju puno više od toga. Svakodnevna komunikacija s drugima, način na koji se predstavljamo i način na koji govorimo jako utiču na uspešnost prezentacije ili prenosa poruke. Tokom ove radionici dotaći ćemo se tehnika, zlatnih saveta za prezentovanje, najčešćih grešaka i kako ih se rešiti, te pokušati savladati jednu od najvažnijih prezentacijskih veština – improvizaciju. Takođe, učesnici će imati prilike oprobati se u prezentovanju pred drugima, te tako u maloj i sigurnoj zoni rešiti se straha od prezentovanja.

 

Kako je rečeno u knjizi The McKinsey Mind: “Prezentovanje je ubistvena veština koju nosimo sa sobom u stvarni svet. Skoro pa je nepoštena prednost.”

 

“Laboratorija medicinskih inovacija - Budućnost je sada!”

 

Četvrtak, 21. decembar

Predavači: PhD MIT Portugal - Pokretač medicinskih inovacija u Beogradu i svetu Ivana Kostić, osnivač startapa Candy Button Isidora Živkov i osnivač Plavog kruga-udruženja pacijenata sa dijabetesom Damjan Damnjanović

                 mr ph. med. bioh. Branko Pavlović

 

Tokom ove radionice otkrićemo šta su to inovacije, sa posebnim naglaskom na inovacije medicinskih uređaja, terapija, lekova i načine kako do njih doći. Da li su inovacije kao takve dovoljne i kako ih iz naših glava, laboratorija, doneti u najkraćem roku do onih kojima je to najpotrebnije - pacijenata.

Ivana će vam predstaviti svoja iskustva iz Portugala i Bostona i uvesti vas u ovaj zanimljiv svet kroz svoje primere i iskustva. Kao organizator prvog medicinskog hakatona u Beogradu, preneće vam značaj ovakvih dogadjaja i dalje planove na ovom polju.

Isidora je jedna od učesnica ovog hakatona i članica Udruženja za obolele od dijabetesa. Predstaviće vam svoj startup Candy Button koji je nastao na samom hakatonu i uspešno nastavlja svoj dalji razvoj. Imaćete prilike da saznate koji su to izazovi sa kojima se suočava i koje su pozitivne strane ovakvog startup-a u Srbiji.

Damjan je dugogodišnji član zajednice pacijenata u Srbiji i farmaceutskog ekosistema uopšte. Od nedavno je i osnivač Health Tech zajednice i predstaviće dalje planove i novosti u svom radu. Ukoliko bude dovoljno zainteresovanih organizovaćemo i praktični deo Design thinking metode dolaska do inovacija u grupama!

Drugi deo radionice, farmaceuti - medicinski biohemičari imaće prilike da se posvete svom kurikulumu rada i čuju nesto više o mogućnostima u ovoj sferi poslovanja.

Branko je radionicu koncipirao kao interaktivni razgovor u cilju podsticanja na razmišljanje studenata svih godina studija. Cilj radionice će biti pronalaženje mogućnosti praktične primene znanja i veština koje svako poseduje. Uvodni deo će se bazirati na predstavljanju studijskog rada, čija će svrha se ogledati u tome da predstavi učesnicima idejni projekat sa praktičnom primenom u kliničkoj hemiji. Potom sledi predstavljanje mogućnosti gde sve može jedan magistar farmacije / medicinske biohemije pronaći svoje mesto. Kroz aktivnu diskusiju prisutni će iznositi svoje predloge i svoja viđenja na određenim pozicijama, koje su to potencijalne inovacije, na koji način učesnici percipiraju pojam inovativnosti i otkriti da li je svaki pojedinac u stanju da pruži određenu inovaciju koja će uzdrmati industriju.

 

Zajedno farmaceuti i farmaceuti - medicinski biohemičari? Da, jer smo svi deo zdravstvenog sistema naše zemlje i imamo zajednički cilj!

Pridružite nam se! :)

 

“Savremene usluge u apotekarstvu”

 

Četvrtak, 21. decembar

Predavač: mr ph. med. bioh. Tamara Gojković

 

Inovacije u apotekarstvu su praksa u evropskim zemljama, pa smo ovom radionicom rešili da vas malo bliže upoznamo sa njima. Diabetes mellitus i dislipidemije su dva najčešća metabolička poremećaja savremenog doba, čije komplikacije i komorbiditeti predstavljaju vodeće uzročnike smrtnosti. Ovom radionicom, biće prikazano određivanje nivoa šećera u krvi i parametara lipidnog statusa kako teorijski tako i praktično. Uz to, moći ćete da se upoznate sa pravilnim tumačenjem rezultata laboratorijskih nalaza i adekvatnim savetovanjem pacijenata na osnovu procene njihovog stanja.

 

Zato požurite i prijavite se, kako bi baš vi postali farmaceuti savremenog doba!

 

EPSA Soft skills “Dinamika grupa i timski rad”

 

Petak, 22. decembar

Predavač: Bruno Rački

 

Farmaceutska struka jedna je od onih grana ljudskog delovanja u kojoj je timski rad jednostavno neizbežan. Kako bi se jedan lek razvio, potrebni su veliki timovi sastavljeni od različitih stručnjaka. Kako bi oni uspešno funkcionisali, potrebno je održavati dobru radnu atmosferu i imati motivisane radnike. Šta uraditi kada zagusti?

U ovom treningu ćemo pokušati razumeti faze razvoja timova, čime možemo lakše delovati u slučaju ikakvih problema, te raspravljati o ulozi vođe, odnosno lidera grupe i koja je njegova tačna uloga. Da stvar ne ostane samo na teoriji, simuliraćemo različite dinamike jednog tima, te će učesnici imati priliku da vide kako je to raditi u nepoznatim timovima, u različitim ulogama i pokušati premostiti sve prepreke na putu ka uspehu. Na kraju, obavićemo jedno testiranje u kojem će kolege moći isprobati Belbin Test koji identifikuje tip osobe u timu – na taj će način svako moći videti svoje vrline i mane, osvestiti ih i moći krenuti raditi na sebi i odnosu sa drugima.

 

  1. Nacionalno Savetovanje pacijenata

 

Petak, 22. decembar

Moderatori: dr sc. Svetlana Stojkov, asist. dr Ivana Damnjanović, mr ph. Sofija Pendić

 

Ove godine se održava 2. po redu Nacionalno Savetovanje pacijenata! Da li ste spremni da pokažete veštine i znanja koje ste stekli do sad i oprobate se u ulozi farmaceuta? Pozivamo vas da učestvujete kao takmičar ili da kao posmatrač pažljivo učite o onome što će vam kasnije itekako koristiti u karijeri.

Apoteka danas predstavlja ustanovu primarne zdravstvene zaštite u punom smislu te reči. Sve je češća pojava savetovališta u okviru apoteka u kojima pacijenti mogu detaljno da se informišu o svom zdravstvenom stanju, načinima lečenja, poželjnim promenama u stilu života i gde se motivišu da se pridržavaju propisane terapije. U skladu sa tim, uloga farmaceuta u apoteci je takođe evoluirala što je uslovilo potrebu za dodatnim znanjima i veštinama. Jedna od tih veština je i savetovanje pacijenata. Efikasna i pravilna komunikacija između farmaceuta i pacijenta osigurava sprovođenje propisane terapije od strane pacijenta, a farmaceutu omogućava da sazna više o životnim navikama pacijenta u cilju individualizacije terapije.

 

*** Prijavljivanje za 2. Nacionalno Savetovanje pacijenata vršiće se za učesnike, ali i za posmatrače. Nakon prijava, učesnici će dobiti formular koji će popuniti i koji će nama koristiti za rangiranje učesnika. Prednost će imati studenti starijih godina. Biće otvoreno 30 prijava za učesnike, ali će se od njih moći 12 takmičiti. Posmatrači mogo biti svih godina studija.

 

“Fitoterapija u dermatologiji”

 

Petak, 22. decembar

Predavači: prof. dr Dušanka Kitić, asist. Milica Kostić, asist. Milica Milutinović, dr Nada Ćujić

 

Da li ste poželeli da čujete nešto i o biljkama koje su posebno značajne za dermatologiju? Prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije čak 80% ljudi u zemljama u razvoju primenjuje fitoterapiju. Fitoterapija se uspešno koristi vekovima u prevenciji i lečenju dermatoloških bolesti i povreda, posebno u Evropi i Aziji. Danas je popularna među pacijentima zbog manjih neželjenih efekata, iako po efikasnosti zaostaje za konvencionalnom medicinom. Koristi se kao dopunska terapija, ili u nekim slučajevima, kao jedini efikasan tretman. Naješće se primenjuje u dermatologiji kod inflamatornih i infektivnih oboljenja, kao i za lečenje manjih rana i opekotina. Sekundarni metaboliti su uglavnom odgovorni za lekovito dejstvo biljaka. O lekovitosti i efikasnosti biljnih preparata i njihovih sekundarnih metabolita i primeni istih u dermatologiji se danas malo zna, a puno se koriste.

Široka je uloga fitoterapije u ovoj oblasti, na ovoj radionici će se dati prikaz i upotreba biljnih vrsta i njihovih preparata u tretmanu i lečenju psorijaze, akni, bradavica, infekcija Herpes simplex virusima, atletskog stopala i ostalih infektivnih oboljenja kože.

Ovo će biti i jedinstvena prilika da od stručnjaka “Instituta dr Josif Pančić” čujete o aroniji, od njenog hemijskog sastava, preko najoptimalnijih modela dobijanja ekstrakata, a zatim i o ostalim prirodnim sastojcima dnevnog i noćnog krema.

 

Public health radionica

 

Petak i subota, 22. i 23. decembar

Moderator: dipl. farm - med. bioh. spec. Andrijana Milošević Georgiev

 

Zaštita kože od UV zračenja i spoljašnjih faktora poput vetra, kiše i niskih temperatura je jako bitna u cilju prevencije raka kože i prevremenog starenja kože. Kao najdostupniji zdravstveni radnici opštoj populaciji, farmaceuti bi trebalo da poseduju adekvatne veštine i znanja iz oblasti nege kože i tretmana kože. Radionica Javnog zdravlja će se baviti značajem farmaceuta u ovoj oblasti i trajaće dva dana. U okviru prvog dana je planirana edukacija učesnika radionice, dok će drugog dana stečena znanja i veštine primeniti kroz akciju usmerenu prema opštoj populaciji.

 

“Pričajmo o vakcinama”

 

Subota, 23. decembar

Predavači: dipl. farm. Pavle Zelić, dr Srđa Janković, dr Ivana Božović, dr Predrag Kon, dr Vera Kozarski, dr Bojan Trkulja

Kao budući zdravstveni radnici dužnost nam je da, zajedno, utičemo na edukaciju stanovništva. Kroz povezivanje, kampanje i rezultate osnažimo i poboljšamo zdravstvenu zaštitu pacijenata. Da se borimo protiv faktora koje narušavaju ovu zamisao. Jedna od tema o kojoj zasigurno moramo da se oglašavamo na sva zvona jeste vakcinacija. Imate priliku da o ovoj, gorućoj, temi prodiskutujete sa stručnjacima i eminentnim predavačima. Da čujete mišljenja i savete ljudi koji su svoj život posvetili upravo ovome, osnaživanju zdravstvenog sektora naše zemlje.

Kada ćete imati priliku da sedite za istim stolom sa pomenutim stručnjacima i usavršavate kako sebe, tako i svoju profesiju?

U doba digitalne revolucije i pristupačnosti informacija, nažalost mnogo je pogrešnih tvrdnji i sledstveno tome, ostrašćenih i pogrešnih stavova. Tokom ovog interaktivnog pristupa imate priliku da iskažete svoj stav, da postavite pitanja i dobijete stručne odgovore, da zajedno radimo na strategiji podizanja svesti stanovništva o vakcinama!

 

“Rezistencija na antibiotike – nekada i sada”

 

Subota, 23. decembar

Predavač: dr Dragana Božić

 

Rezistencija na antibiotike predstavlja veliki izazov za čitav zdravstveni sistem. Kroz ovu radionicu ćete se upoznati sa načinom borbe sa rezistencijom na antibiotike, njenim najčešćim uzročnicima, značajem primene i otkrića antibiotika kao i osvrtom na broj obolelih pre i nakon otkrića antibiotika. U sklopu radionice, biće prikazana izrada antibiograma, njegov značaj i način očitavanja rezultata, dok će studenti biti u mogućnosti da se oprobaju u uzimanju briseva iz nosa i grla, zasejavanju istih na petri šolje i izradi antibiograma. Kroz prezentaciju biće prikazane kulture rezistentnih sojeva bakterija.

 

“Chat with professionals”

 

Subota, 23. decembar

Predavači: NAPSer Alumnus

 

Da li ste se susreli sa pitanjem “Šta ćeš posle fakulteta?”, da li se i sami to pitate i na isto pitanje imate polovičan odgovor?

Ne ovo nije još jedna od reklama za top shop, ovo je sjajna prilika da se pripremite za sve što vas čeka nakon završetka studija, saznate kako izgleda proces intervjua i kako doskočiti “problematičnim” pitanjima, šta je sve potrebno da posedujete od veština za određeni posao, na kojim pozicijama može da radi magistar farmacije i kako izgleda jedan njegov radni dan. Čućete nešto više o sektoru marketinga u farmaceutskoj sferi, CRO kompanijama, radu na fakultetu i nevladinim organizacijama, regulativi, i još mnogo toga.

 

Da li ste za šoljicu razgovora?

 

 

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.