14. Farmakoterapijski pristup – ‚‚Ateroskleroza - rana dijagnoza i dobra prognoza” (PSANS)

 

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju glavni uzrok smrtnosti u svetu u 2016. godini, od čega je 85% smrtnih ishoda usled infarkta miokarda i moždanog udara najčešće uzrokovano aterosklerotskim promenama. Ateroskleroza počinje u mladosti i odraz je starenja organizma, načina života i ishrane pojedinca. Ova problematika je postala sve češća i u našoj populaciji zbog loših životnih navika koje podrazumevaju konzumiranje masne hrane, cigareta, manjak fizičke aktivnosti i drugo. Da li je genetski faktor bitan za razvoj ateroskleroze? Koji lekovi se danas koriste, a koji su u još u razvoju? Kako lečiti hiperlipidemiju kod trudnica? Koje OTC preparate možete pronaći na našem tržištu, kada i kako oni mogu da pomognu? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja koja će vam pomoći da upotpunite svoje znanje i naučite nešto novo, imaćete priliku da čujete na predavanju koje smo pripremili za vas.

Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada - PSANS (Pharmaceutical Students’ Association of Novi Sad) u subotu, 13. marta, u 11h organizuje 14. Farmakoterapijski pristup pod nazivom „Ateroskleroza - rana dijagnoza i dobra prognoza“, u saradnji sa Sekcijom za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koju čine EMSA-NS i IFMSA Srbija. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, predavanje i radionica će se održati putem online platforme o kojoj će učesnici biti naknadno obavešteni.

Projekat obuhvata predavanja stručnjaka na zadatu temu i diskusiju studenata sa predavačima, nakon čega sledi kviz za sve učesnike predavanja, a u drugom delu projekta i radionica na kojoj će studenti imati priliku da pokažu svoje veštine i unaprede saradnju sa budućim kolegama.

Program:

11:00 – 11:10 Uvodna reč

11:10 – 11:20 Sponzorsko predavanje - Natural Wealth – Esencijalne masne kiseline

11:20 – 11:30 Sponzorsko predavanje- SebaMed - Nega masne i problematične kože

11:30 – 12:00 Patogeneza i klinička slika ateroskleroze – asist. dr sc. med. Aleksandra Vulin

12:00 – 12:30 Farmakoterapija ateroskleroze – asist. dr med. Ana Tomas Petrović

12:30 – 13:00 Uloga farmaceuta u terapiji ateroskleroze – mag. farm. Kristina Kovačević

13:00 – 13:15 Kviz

13:15 – 14:45 Radionica

Prisustvo na predavanjima i učešće u kvizu će biti otvoreno za sve zainteresovane kolege. Kviz će se odvijati putem platforme MyPharmaSpace koju je neophodno instalirati pre početka.

Na radionici mogu da učestvuju studenti medicine i farmacije sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji su odslušali farmakologiju i prisustvovali edukativnom delu projekta. Maksimalan broj učesnika radionice je 20. Studenti će biti podeljeni u 5 grupa po 4 studenta (2 studenta medicine i 2 studenta farmacije).

Prijave za prisustvo na predavanju i za učešće na radionici su OBAVEZNE. U formularu ćete imati opciju da izaberete da li želite da prisustvujete samo predavanju, ili i predavanju i radionici. Prijave možete popuniti ovde:

https://forms.gle/y3d4TkPEDnfdu27z8

Napomena: Prijave za predavanja i radionicu će biti otvorene do petka, 12.3. u ponoć.  

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.